Domaines

Jean-Marc Autran
Domaine de Piaugier, Sablet
Bertrand Stehelin
Domaine Bertrand Stehelin
Denis Vinson
Domaine du Moulin
Elisabeth en Pascal Glas
Domaine de Poulvarel
Familie Saurel
Domaine Montirius
Familie Boisson
Domaine du Père Caboche

Domaine de Piaugier, Sabletterug naar het overzicht

De wijnmaker(s)

Familie Autran

Het wijngoed is bijna een eeuw geleden gestart door Alphonse Vautour en is in de familie gebleven. Nu werken er drie generaties samen. Marc Autran, nog steeds werkzaam, heeft het stokje in 1985 overgedragen aan zoon Jean-Marc. Samen met zijn vrouw Sophie runt hij het bedrijf waar nu ook hun beide studerende dochters part-time werken.

De wijngaarden

Sablet

De beste wijngaarden van Domaine de Piaugier liggen tegen de heuvels boven de wijndorpen Sablet (12,5 ha.) en Gigondas (3,5 ha.). Dat de wijngaarden verspreid liggen over meerdere percelen met verschillende bodems en oriëntaties (oost, west, zuid) beschouwen de eigenaars, Jean-Marc en Sophie Autran, als een groot voordeel. Het geeft hun de mogelijkheid verschillende wijnen met elk een eigen karakter te maken.

De druiven

Wijnranken van Domaine de Piaugier

De druivenranken zijn 20 tot 40 jaar oud. De dominante rode druivensoort is Grenache, aangevuld met Syrah, Mourvèdre, Carignan en Counoise. De witte wijnen van Domaine de Piaugier zijn respectievelijk een blend van vijf druivensoorten (o.a. Clairette, Viognier, Rousanne) en een wijn van 100% Viognier. De druiven worden handmatig geplukt.

Domaine de Poulvarelterug naar het overzicht

De wijnmakers

Elisabeth en Pascal Glas

Elisabeth en Pascal Glas starten in 2004 hun eigen wijngoed, Domaine de Poulvarel. Met hun ervaring als wijnmakers bij verschillende wijnbedrijven durven ze de stap aan om bij Sernhac enkele verlaten wijngaarden op te kopen.

Het wijngoed

De kelders en ontvangstruimte van Domaine de Poulvarel zijn nieuw. Het indrukwekkende bouwwerk is gemaakt met stenen blokken uit Pont du Gard. De kelders zijn geklimatiseerd en middels moderne apparatuur wordt de temperatuur in de vaten gecontroleerd.

De erkenning

De aanzienlijke investeringen in de wijngaarden, de kelders en in nieuwe apparatuur  hebben zich vertaald in de kwaliteit van de wijnen. Wat aanvankelijk leek op een wilde gok is goed uitgepakt. Er is bij de consument en bij de wijnjournalistiek waardering voor de wijnen van dit Domaine. Robert Parker’s Wine Advocate noemt Domaine de Poulvarel in 2014 “top producer” van Costières de Nîmes, de meest zuidelijk gelegen appellatie van de Rhône.

Domaine Bertrand Stehelinterug naar het overzicht

De wijnmakers

Het huwelijk tussen Nicole Leydier en Frédéric Stehelin in 1978 voegt een kleine wijngaard in Châteauneuf du Pape - eigendom van de familie Stehelin - toe aan de wijngaarden van Domaine Paillère & Pied-Gû rond het dorp Gigondas. Nu, in 2017, wordt het bedrijf gerund door Nicole en Frédéric, samen met zoon Bertrand en dochter Caroline. Bertrand, ondertussen een gerespecteerd wijnmaker, brengt sinds 2004 Gigondas wijnen onder eigen naam uit. Hij is begonnen met 4 hectare en breidt stap voor stap uit.

Gigondas

Is de naam van een dorp dat in de schaduw ligt van het bergmassief Dentelles de Montmirail, de majestueuze piramides van kalkrots in de nabijheid van de Mont Ventoux. Rondom dit dorp wordt al vanaf de oudheid wijn geproduceerd. Over de oorsprong van de naam Gigondas bestaan verschillende verklaringen. Wij kiezen voor de charmantste: de naam zou afkomstig zijn van het latijnse “jucunda” dat vrolijk betekent.

De erkenning

Wijnjournalist John Livingstone-Learmonth, Rhône-kenner bij uitstek, schaart de wijnen van Bertrand Stehelin onder een speciale, door hem bedachte categorie: STGT-wines. Dit is de afkorting van Soil to Glass Transfer. In deze wijnen herkent hij de ware Rhône wijn, de voor de streek kenmerkende filosofie van het wijn maken en het terroir (grondsoort, klimaat) komen er in tot uitdrukking.

Domaine Montiriusterug naar het overzicht

De wijnmakers

Het sympathieke echtpaar Christine en Eric Saurel runnen dit wijngoed. Hun dochters, Justine en Manon, zijn in opleiding. Justine assisteert haar vader als wijnmaker. Manon doet een master in commercie en marketing.

De wijngaarden

Montirius heeft in totaal 58 hectare aan wijngaarden, verdeeld over 38 verschillende percelen in de appellaties Vacqueyras, Gigondas en Côtes du Rhône.

Biologisch en "houtvrij"

Op de foto Justine Saurel. Het bedrijf heeft al in de jaren 1990 de overstap gemaakt van traditionele wijnbouw naar biodynamische methoden. Eric Saurel is op zoek naar een zo puur mogelijke expressie van de druivensoort(en) en het terroir waarop de ranken zijn aangeplant. Het gebruik van eikenhout in de wijnmakerij is naar zijn mening een inbreuk op de puurheid van de wijnen.

Domaine du Père Cabocheterug naar het overzicht

De wijnmakers

Jean Pierre Boisson, eigenaar van Domaine du Père Caboche, was in zijn werkzame leven niet alleen wijnmaker, maar bekleedde ook diverse bestuurlijke functies, hij was onder meer burgemeester van Châteauneuf du Pape van 2001 tot 2014. Omdat hij in die tijd regelmatig afwezig is legt hij de dagelijkse beslissingen op het domaine al snel in handen van zijn dochter, Emilie.

Moderne stijl

Emilie Boisson staat nu al weer enkele jaren aan het hoofd van het familiebedrijf, ze zwaait de scepter in de wijngaarden en in de wijnmakerij. Op deze manier drukt ze haar stempel op de wijnen van Domaine du Père Caboche. Een stempel die door wijnjournalist Jancis Robinson in 2015 wordt omschreven als: “Very much a twenty-first-century rather than twentieth-century wine”. In tegenstelling tot de meer traditionele robuuste stijl zijn deze Châteauneuf-wijnen al snel op dronk, ze combineren elegantie met complexiteit. Dat is precies wat Emilie beoogt.

De wijngaarden

De familie Boisson bezit 17 hectare aan wijngaarden binnen de appellatie Châteauneuf du Pape, verdeeld over enkele verspreid liggende percelen. Vanaf de wijngaard Les Serres heb je een fraai gezicht op het dorp en de ruïnes van het kasteel. De wijnen met de classificatie Côtes du Rhône en Vin de Pays (Le Petit Caboche) komen van percelen die net buiten het gebied van de appellatie zijn gesitueerd.

Domaine du Moulinterug naar het overzicht

De wijnmaker

Denis Vinson, eigenaar en wijnmaker van Domaine du Moulin, is een man van tradities. En dat pakt goed uit. Een van zijn memorabele uitspraken: “In mijn wijnen proef je het terroir, het weer van dat bepaalde jaar, mijn filosofie en mijn humeur.” Gelukkig is dat laatste stabiel goed.

De wijngaarden

De wijngaarden van Domaine du Moulin liggen verspreid over verschillende percelen rondom het dorp Vinsobres. De vegetatie rondom dit dorp is divers, je vindt er olijfbomen, lavendel, kleine bossen en truffels. De wijngaarden liggen op een hoogte van 100 tot 300 meter tegen de heuvels en hebben een oriëntatie op het zuiden. Hierdoor worden ze beschermd tegen de koele winden uit het Noorden (mistral) die de Rhônevallei meerdere keren per jaar teisteren.

Drie generaties, drie stappen vooruit

Domaine du Moulin is opgericht door de grootvader van Denis Vinson. Deze begon met een kleine wijnmakerij en verkocht de druiven die hij niet zelf kon verwerken aan de coöperatie. Het bedrijf is door de vader van Vinson uitgebreid waardoor een groter deel van de oogst zelf kon worden gevinifieerd en gebotteld. De bijdrage van Denis aan het bedrijf: uitbreiding met een nieuwe kelder waardoor het mogelijk werd de wijn ook deels op houten vaten te laten rijpen.

terug naar het overzicht